13 mars 2012

En överblick av The Venus Project


Grundaren för The Venus Project heter Jacque Fresco. Han är född den 13 mars 1916 och fyller alltså 95 år idag. Han har arbetat hela sitt liv mot att designa en helt ny samhällsstruktur. Hans mål är att alla resurser på jorden, allt ifrån sötvattenstäkter, skogar och mineraler till odlingsbar mark, platser bäst lämpade för vindkraftverk, fisk i havet etc. ska tillhöra alla människor på jorden.






Det här handlar inte om någon slags kommunistisk plan, utan se det i stället som att du ska ut på en vandring i skogen. Du gör då upp en plan över vad du behöver ha med dig beräknat på hur många dagar du kommer vara borta, hur många personer du går med och kanske vad du kan tänkas hitta i skogen längs vägen.

Nu förstorar vi det här scenariot ca sju miljarder gånger. Vi räknar ut vad varje människa behöver, vad vi har tillgång till, och hur snabbt vi kan skapa nya resurser. Vi måste också få all samlad vetenskap på ett ställe för att kunna ta hänsyn till alla tänkbara för- och nackdelar då vi behöver använda våra resurser. Vem som helst kan ju räkna ut att det här är ett omöjligt uppdrag för människor att hålla koll på och kontinuerligt uppdatera, men som tur är så existerar det idag datorer snabba nog att göra alla dessa kalkyleringar åt oss. Tyvärr ges dessa datorer uppgifter som att förutse militära strategier i stället för att hjälpa mänskligheten.

TVP hävdar att det finns tillräckligt med resurser på jorden för att skapa ett överflöd av mat, vatten, energi, boende, transporter och alla andra typer av produkter och tjänster vi behöver för att överleva och må bra. Om det nu finns ett överflöd av till exempel mat så behöver man ju inte sälja det. Du hade ju aldrig köpt vatten på flaska om du hade kunnat få det gratis i en vattenkran bredvid dig, eller hur? Hur vi ska nå ett överflöd av dessa produkter är sånt jag kommer diskutera i kommande inlägg. Resultatet är hur som helst att om det finns tillräckligt av allt, och att vi inte behöver arbeta för att framställa det, så finns det heller ingen anledning för att ta betalt för det. Detta betyder på sikt att användandet av pengar kommer försvinna, för det finns inte längre någon användning av det. Man kan bara ta betalt i någonting som det finns brist på. Man kan använda sig av mat om den man handlar med inte har mat, eller arbetskraft om den man handlar med behöver ha något gjort. Men om jag har all den mat jag behöver, och om jag lika väl kan sätta ut en robot som klipper mitt gräs, vad ska man då betala med? Husrum kanske? Ja, ett tag till kommer man kunna göra det. Men sanningen är att det försvinner fler och fler saker som vi har brist på. Tänk hur dyr fast telefon var förr och vad det har ersatts med. Förr var smör en råvara som värdesattes otroligt högt, medan man idag kan köpa det till ett pris som knappast spräcker någons budget. Det finns saker som har blivit gratis, eller näst intill gratis. Tänk musik. Tänk film. Allt tyder på att denna utveckling kommer fortsätta, och till slut kommer vi ha nått en tid då man, om man vill, helt kan avstå från att arbeta och ändå ha tillgång till de mest grundläggande behoven. Alla som kan något om ekonomi förstår att det ekonomiska systemet förstås kommer spricka innan det inträffar, men det kommer jag skriva mer om senare.

Det här är alltså en mycket bred överblick om vad det hela handlar om, och jag kommer gå in djupare allt eftersom. Sist måste jag bara poängtera att organisationen inte beskriver det här som en utopi. Det finns inget som kan vara perfekt. Det här är dock mycket bättre än det vi har idag. Det är ett samhälle som är skapat för att kunna uppdateras, och inte som idag då företag gör allt för att göra uppdateringar så kostsamma som möjligt, både ekonomiskt och resursmässigt. Företagen måste så klart göra det, för annars överlever de inte på marknaden. Men det gör att så länge mänskligheten drivs av pengar så kommer samhället alltid vara korrupt, och det är ett samhälle som måste förändras om vi ska kunna överleva. Alternativet är att krig och miljöförstöring gör det omöjligt att leva på den här planeten. Hjälp till att skapa en medvetenhet kring problemen så vi kan lyfta mänskligheten mot en bättre framtid.

2 kommentarer:

  1. Just love your article.I do always look over your website for new articles.I am recently working on an app spotify ipo thats going awesome and special thanks to you :)

    SvaraRadera