15 mars 2012

Vad är pengar?

Om man kommit i kontakt med The Venus Project förut så har man med största sannolikhet stött på begreppet "resursbaserad ekonomi" (översatt från "Resource Based Economy). Det här begreppet kan vara svårt att förstå, för hittills har det inte funnits något liknande system. Det är något helt nytt som aldrig tidigare testats, för man har inte haft möjligheten till det. Det är något som vi nu har möjlighet till på grund av tekniska framsteg. Innan jag går vidare med vad begreppet innebär så måste man förstå vad det är för system vi har idag. Det är en "monetär ekonomi", alltså en där vi handlar med pengar.

 
 

Säg att du behöver köpa en tröja. Du har då flera alternativ. Det första alternativet som kanske känns mest naturligt är att du går till en affär, och i gengäld mot att du får en tröja så drar de av en summa från ditt bankkonto och sätter in på sitt eget. Den siffran kan sedan användas igen för att köpa någonting annat. Låt oss nu sjunka ner på ett barns nivå för en stund. Hur kunde det här gå till? Varför nöjde sig affären med en siffra mot att du får en tröja. Varför ville de inte ha något användbart i stället, till exempel ett par skor? Hade man varit på en öde ö så hade man inte kunnat göra någonting med en siffra. Inte ens om den var utprintad i form av pengar hade man kunnat göra speciellt mycket med den. Svaret ligger i att just den här siffran motsvarar ett värde, och värdet ligger i att alla inte har pengar.

Låt mig förklara lite tydligare. Du kan inte betala genom att använda grus, för grus finns överallt och alla har tillgång till det. Förr betalade man gärna med smör, för det krävdes stora mängder mjölk för att utvinna det. Under 1800-talet då mjölken inte blivit en massproducerad vara så vad smöret ytterst dyrbart. Det fick en central roll på bordet i de rikas hem, och ju mer smör man kunde presentera desto rikare var man. Nu kostar ett kilo smör ca 50 kr, och räknat på en inkomst på 15.000 kr i månaden så är det ungefär 0,3% av ens totala inkomst. Med andra ord så krävs det hundratals kilo smör idag för att kunna visa på någon slags rikedom, och därför är det nu för tiden inte något betalmedel.

Pengar är en påhittad bristvara som möjliggör handel. Egentligen är det bara siffror eller möjligen papper och har inget värde i sig, men hade det inte varit för alla människor i världen som inte har pengar så hade pengarna inte haft något värde. Tänk dig att du varje månad har 10 miljoner kronor i lön. Det låter väl mycket? Du hade kunnat känna dig oerhört rik idag om så var fallet. Tänk dig nu att plötsligt har alla människor i hela världen 10 miljoner kronor varje månad. Då är du helt plötsligt inte så rik längre, för alla har lika mycket som du. Då blir det de små marginalerna som avgör om någon är rik eller inte, men det blir för krångligt för att förklara nu. Men anta i stället att 70% av världens befolkning nu får femhundra miljarder varje månad. Då blir du helt plötsligt fattig. Man kan jämföra det mot idag och säga att det då blir som om du tjänar 30 kr i månaden mot någon som tjänar 15.000. Ditt belopp har aldrig förändrats, men värdet har förändrats genom att bristen på pengar runt omkring dig reglerats.

Okej, då har vi rett ut att för att pengar ska ha ett värde måste det finnas brist av det. Pengar är något påhittat och har inget värde i sig, till skillnad från till exempel smör som man kan äta, och som man hade kunnat handla med om det inte vore så att folk har fått mycket större tillgång till det nu än de hade förr.

Men att medvetet göra så människor har brist på något för att andra människor ska ha det bra är inte hälsosamt för mänskligheten. Det är där användandet av en resursbaserad ekonomi kommer in. Den kan bli verklighet först när alla förnödenheter och brister är täckta. Då alla har mat, husrum, sjukvård etc. Jag kommer visa i senare inlägg hur dessa brister är på väg att fyllas, och i nästa inlägg kommer jag berätta om hur den resursbaserade ekonomin skulle fungera.

6 kommentarer:

  1. Hej!

    Kolla in denna sida:

    http://www.facebook.com/Venusprojektet

    SvaraRadera
  2. Intressant med RBE tycker jag. Undrar bara hur vi ska fylla alla behoven inför övergången till RBE. Hälften av behoven vi tillfredställer genom import kanske kan tillfredställas med nationella medel- alltså kanske ett lands övergångsfas till RBE inte behöver vara bundet till globalekonomin? Jag tror man iaf borde se över vilka sorters production som går att implementera i resursbaserad ekonomi utan att omvärldens monetära ekonomi skadas. Vi har jordbruk i Sverige.. skogsindustri.. rena energikällor.. även gruvor.. jag tror majoriteten av Sveriges välfärd kan upprätthållas av inrikes medel och resurser, men jag borde nog undersöka fakta kring det istf att gissa.. TACK FÖR DENNA FINA ARTIKEL! /Birk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta är intressanta ingångar för framtida inlägg. Just nu medan jag studerar ligger dock bloggen på is, men jag skulle gärna vilja ta tag i den senare när jag får mer tid. Kort kan jag ju svara på att det finns mycket information hur en övergång skulle kunna se ut. Det man måste förstå är att ingen övergång kan ske om det inte finns en klar majoritet som är beredda att arbeta för att det ska ske en förändring. Jag tror precis som du att vi med inhemska resurser skulle klara oss bra, men för att på grund av att en sådan övergång innebär en ny typ av ekonomi så kommer vi behöva stöd globalt. Detta beror på att om ett helt land väljer att gå ur världsekonomin så kommer resten av världen ändå känna av konsekvenserna av detta.

      Radera
  3. Helt frivilligt arbete (arbetsvilja, arbetsförmåga, arbetstid osv...) är en begränsad resurs och kommer alltid att vara en villkorad och begränsad resurs. Så länge som någon har behov av andra människors arbete - utöver vad som görs av ren välvilja mot någon - så behövs det ju behov av pengar eller andra acceptabla betalningsmedel för att frivilligt få detta arbete utfört - utan att utöva någon grad eller form av tvång.

    SvaraRadera
  4. Helt frivilligt arbete (arbetsvilja, arbetsförmåga, arbetstid osv...) är en begränsad resurs och kommer alltid att vara en villkorad och begränsad resurs. Så länge som någon har behov av andra människors arbete - utöver vad som görs av ren välvilja mot någon - så behövs det ju behov av pengar eller andra acceptabla betalningsmedel för att frivilligt få detta arbete utfört - utan att utöva någon grad eller form av tvång.

    SvaraRadera
  5. Helt frivilligt arbete (arbetsvilja, arbetsförmåga, arbetstid osv...) är en begränsad resurs och kommer alltid att vara en villkorad och begränsad resurs. Så länge som någon har behov av andra människors arbete - utöver vad som görs av ren välvilja mot någon - så behövs det ju behov av pengar eller andra acceptabla betalningsmedel för att frivilligt få detta arbete utfört - utan att utöva någon grad eller form av tvång.

    SvaraRadera